Sikkerhed

Sikkerhed

Formålet med denne beskrivelse er at fortælle de vigtigste ting om sikker håndtering af ponyer og heste i Rosenholm Rideklub. Sikkerhed vil sige, at vi undgår og forebygger uheld for os selv og andre.

Til de voksne: Lad være med at bruge bilens horn!

 

Hestens reaktioner

236087205436546879 6Y2ie8AU b

 

Ingen hest står i sin boks om aftenen og planlægger, hvordan skal jeg nu smide Mette af i morgen eller hvordan kommer jeg til at træde Sarah’s mor på den samme lilletå som sidst. Den slags menneskelige egenskaber har heste slet ikke.

Heste reagerer ud fra deres medfødte instinkter og nogle vaner, som de har fået sammen med os mennesker. Hestene er forskellige, men nogle ting er ens og en hest, som er syg eller kommet til skade kan reagere anderledes, end når den er rask. Den kan også have haft en uheldig oplevelse, siden du var sammen med den sidst.

Heste har en næsten lige så god hørelse, som hunde har. Heste kan se langt bedre end mennesker, men har et helt andet synsfelt og opfatter farver anderledes end os. Heste har også en rigtig god lugtesans.

Dybt i alle heste er især tre instinkter, nemlig flugtinstinkt, flokinstinkt og foderinstinkt.

 

Flugtinstinkt

horse herd running snow 39930 1024x1024

 

Hestes naturlige reaktion på noget de bliver bange for er at flygte. Heste bliver ikke kun bange for store lastbiler med høj motorlyd, men også for en ny ledning på staldgulvet, som ikke lå der i går, og som den skal gå forbi i dag. Hesten kan reagere på pludselige lyde eller bevægelser og opfatte en plasticpose eller en mus, der pusler i skovbunden, som livsfarlig.

Flugtinstinktet betyder, at hesten vil løbe væk, hvis den kan, eller undgå det, den opfatter som farligt ved at standse.

Vær altid forberedt på muligheden for at hesten springer væk, for eksempel fremad eller til siden. Derfor skal du ikke sætte dig helt ned, når du renser hove, men stå eller sidde på hug, så du hurtigt kan bevæge dig væk. Du må heller ikke lade hesten gå med løs tøjle eller andet udstyr, som den kan falde i, eller få til at hænge fast, hvis den pludselig ”skal” flygte.

Undgå smykker og andet løstsiddende i din påklædning.

Du kan se og mærke på hesten, når den rejser ørerne, løfter hovedet og spænder i kroppen. Det er en advarsel til dig om, at her er noget, som hesten tror er farligt.

Også ved at træne din balanceevne og være opmærksom kan du forebygge uheld.

 

Flokinstinkt

herd of american quarter horses in winter postcard-p239699895909359231en8sh 325

 

 

 

Det er naturligt for hesten at følge flokken. Det kan vi bruge, hvis en yngre uerfaren hest skal lære noget nyt. Den vil være mere afslappet, hvis der er en ældre og mere erfaren hest som tager situationen roligt.

 

Ridehjelm og andet udstyr

scan0002

 

 

Ridehjelmen og andet sikkerhedsudstyr kan ikke sikre, at der ikke sker uheld, men afværge de værste følger af uheld. Dit udstyr skal passe til dig og være i god stand. Det skal også anvendes korrekt, ellers er det i sig selv en mulig risiko ved din ridning.

 

Gode råd

Advice-From-Dad
 • Tænk dig om og spørg dig for
 • Brug ridehjelm
 • Følg ordensreglementet og ridehusreglementet
 • Lad være med at støje, råbe og løbe i stalden eller på rideskolens arealer.
 • Gå og stå aldrig bag ved en hest
 • Sæt dig ikke ned, men bliv stående, så du hurtigt kan bevæge dig væk, hvis hesten sparker eller springer
 • Stil dig ikke i klemme
 • Lad altid hesten vide, at du er der
 • Sørg for at dit udstyr er i orden
 • Rid aldrig alene uden at fortælle andre, hvor du er
 • Når du rider, er du hestens træner. Lær den gode vaner

 

 

LINK TIL KLUBBENS SIKKERHEDSREGLEMENT

 

 

Senest opdateret: Lørdag, 20. december 2014 11:15

Gå til toppen